STOP militaryzmowi, szkoleniom i służbie wojskowej

828 podpisało. Osiągnijmy 1.000!

W ostatnim czasie w życie weszło kilka rozporządzeń Ministerstwa Obrony Narodowej, które wprowadza szkolenia wojskowe i umożliwia pobór do wojska każdego obywatela zdolnego do służby wojskowej. Opowiadamy się przeciwko tym rozporządzeniom oraz militaryzmowi. Rozporządzenie dotyczy także tych, co nigdy nie byli w wojsku. Władze wprowadziły rozporządzenia, które przygotowują Polskę do uczestnictwa w wojnie. Narusza to podstawowe prawa człowieka do wolności osobistej oraz pogłębia konflikt. Jesteśmy zdecydowanie przeciwni obowiązkowym szkoleniom wojskowym, poborowi do wojska, nagromadzeniu wojsk w Polsce, a także umieszczeniu w naszym kraju sprzętu wojskowego Stanów Zjednoczonych. Domagamy się wycofania sprzętu wojskowego Stanów Zjednoczonych z terytorium Polski i unieważnieniu rozporządzeń wprowadzonych przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Każdy człowiek ma prawo decydować o sobie i nikt nie może mu narzucić służby wojskowej i szkoleń. Jest to sprzeczne z prawami, które przysługują człowiekowi znajdującymi się w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka uchwalonej 10 grudnia 1948 roku, a także z wolnością osobistą człowieka, która przysługuje każdemu. Wszystkie działania władz są działaniami militarystycznymi, co doprowadza do pogłębiana konfliktu. Opowiadamy się przeciwko tego typu działaniom, domagamy się poszanowania podstawowych praw i wolności człowieka. Wszelkie konflikty można rozwiązać drogą rozmów, a prowadzenie polityki militarystycznej prowadzi do eskalacji konfliktu. Mając na uwadze dobro człowieka i jego wolność oraz podstawowe prawa człowieka, które mu przysługują, zwracamy się do Organizacji Narodów Zjednoczonych, aby zostały podjęte działania w celu ochrony praw i wolności człowieka w Polsce.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.

828 podpisało. Osiągnijmy 1.000!

Uzupełnij swój podpis

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję: