Adresat/Adresaci petycji: Premier Beata Szydło

Koń zwierzęciem towarzyszącym

32.008 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Koń zwierzęciem towarzyszącym

Apelujemy o wykreślenie koni polskich z listy zwierząt rzeźnych oraz nadanie im statusu zwierzęcia towarzyszącego człowiekowi. Taka kwalifikacja zabraniałaby również chowu z przeznaczeniem na ubój.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:

Adresat/Adresaci petycji: Premier Beata Szydło

Szanowna Pani Premier,

Apelujemy o wykreślenie koni polskich z listy zwierząt rzeźnych oraz nadanie im statusu zwierzęcia towarzyszącego człowiekowi. Taka kwalifikacja zabraniałaby również chowu z przeznaczeniem na ubój - ubój w rzeźniach zagranicznych, co oznacza długodystansowy transport, barbarzyństwo dla którego nie ma usprawiedliwienia w świecie XXI wieku. Mimo, że z względów kulturowych koni nie jada się w Polsce, nasz kraj jest głównym eksporterem koniny w Europie. Nie chcemy dla Polski tytułu lidera w eksporcie żywych zwierząt do Włoch i innych krajów, a tym bardziej lidera w masowej produkcji koniny. Pragniemy wrócić do prawdziwych polskich tradycji, w których koń był towarzyszem i przyjacielem.

Konie odegrały niezwykle istotną rolę w historii -w historii wojskowości, w dziejach imperiów, w ewolucji kultur. Zwłaszcza historia Polski jest nierozłącznie związana z końmi. To ich kopytami miażdżyliśmy wrogów, na ich grzbietach zasiadali wielcy wodzowie, a imiona wielu wierzchowców są równie znane jak imiona ich jeźdźców. Z dumą wspominamy nieustraszoną polską kawalerię, ułanów i potęgę polskiej husarii . Czy tak chcemy im się teraz odpłacić za lata służby i budowanie naszej historii?

Z poważaniem,

Beata Schwenk

[Imię i nazwisko]

Koń zwierzęciem towarzyszącym

Podpisz tę petycję teraz!

32.008 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.