Obniżenie stawki VAT na pieluszki wielorazowe i zakwalifikowanie ich jako produkt higieny osobistej.

Adresat/Adresaci petycji: Pani Minister Elżbieta Rafalska

2.993 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.

Pomóż zapobiec dalszej dyskryminacji rodziców, którzy w trosce o zdrowie swojego dziecka oraz ochronę środowiska wybierają ekologiczne pieluszki wielorazowe. W przeciwieństwie do popularnych "pampersów", pieluszki wielorazowe objęte są 23% stawką VAT, pomimo, że załącznik nr 3 do dyrektywy 2006/112/WE w związku z art. 98 ust. 2 tej dyrektywywymienia w poz. 3 produkty farmaceutyczne, zwykle stosowane dla ochrony zdrowia, zapobiegania chorobom oraz do celów medycznych i weterynaryjnych, łącznie z produktami używanymi do celów antykoncepcyjnych oraz higieny osobistejZatem, pieluszki wielorazowe mogłyby zostać objęte stawką obniżoną VAT na tej podstawie. Uważamy więc za krzywdzące stosowanie stawki 23%, podczas gdy producenci wielkich koncernów produkujących stanowiace poważny problem ekologiczny oraz zdrowotny jednorazówki, od dawna korzystają z preferencyjnej stawki 8%.

Coraz więcej rodziców na świecie, a także w Polsce rezygnuje z korzystania z jednorazowych pieluszek dla dzieci. Pieluszki te wykonane są z nieoddychających materiałów powodujących odpieluszkowe odparzenia skóry oraz wzrost temperatury jąder u chłopców, co może prowadzić do problemów z płodnością w wieku dorosłym. Zawarte w nich związki chemiczne wchodzące w skład superabsorbentów odpowiedzialnych za chłonność pieluszek, stanowią zagrożenie dla zdrowia dziecka, dokładny skład pieluszek nie jest podawany do wiadomości opinii publicznej, a producenci zasłaniają się tajemnicą handlową. Związki te oskarżane są przede wszystkim o niesienie ryzyka kancerogennego. Warto także podkreślić, że szeroko reklamowana wysoka chłonność pieluszek, np. hasłami, że pieluszka wytrzyma bez zmiany do 12h, skłania wielu rodziców do znacznie rzadszej zmiany pieluch niż wskazywałby zdrowy rozsądek oraz względy higieniczne. Nowelizacja rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT, w którym Minister Finansów obniżyłby stawkę VAT na pieluszki wielorazowe do 8% wpłynełaby na obniżenie cen tych pieluch i zachęciła część rodziców do zastosowania ich zamiast pieluch jednorazowych. Szczególne znaczenie mogłoby to mieć dla rodziców o niskich dochodach, których sytuacja ekonomiczna skłania do oszczędnego stosowania pieluch jednorazowych, co negatywnie wpływa na zdrowie ich dzieci.

W naszym kraju rodzice stosujący pieluszki wielorazowe są dyskryminowani w stosunku do tych, którzy używają jednorazówek. Dziecko w pierwszych miesiącach swojego życia zużywa około 300-360 pieluszek jednorazowych miesięcznie(!). Jest to ogromna ilość śmieci niepodlegająca recyklingowi, stanowiąca poważny problem dla środowiska. Rodzice używający pieluch wielorazowych choć nie produkują takich ilości śmieci, są obciążeni dokładnie taką samą opłatą za ich wywóz jak wszyscy inni.

Liczymy na to, że prorodzinne nastawienie obecnego Rządu sprawi, że dzięki Państwa pomocy nasza petycja zostanie pozytywnie rozpatrzona i przyniesie realną zmianę w postaci obniżenia podatku VAT i być może otworzy drogę do stworzenia w przyszłości projektu zwrotu części kosztów poniesionych na zakup pieluszek wielorazowych, tak jak ma to miejsce w krajach zachodnich.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy

Adresat/Adresaci petycji: Pani Minister Elżbieta Rafalska

Jako rodzice świadomie dbający o zdrowie naszych dzieci i obywatele przykładający szczególną wagę do kwestii ochrony środowiska zwracamy się z apelem do pani minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbiety Rafalskiej w kwestii obniżenia podatku VAT na pieluszki wielorazowe z obecnych 23% na preferencyjne 8%, podobnie jak ma to miejsce w przypadku pieluszek jednorazowych.

Pieluszki wielorazowe objęte są 23% stawką VAT, pomimo, że załącznik nr 3 do dyrektywy 2006/112/WE w związku z art. 98 ust. 2 tej dyrektywy wymienia w poz. 3 produkty farmaceutyczne, zwykle stosowane dla ochrony zdrowia, zapobiegania chorobom oraz do celów medycznych i weterynaryjnych, łącznie z produktami używanymi do celów antykoncepcyjnych oraz higieny osobistej. Zatem, pieluszki wielorazowe mogłyby zostać objęte stawką obniżoną VAT na tej podstawie. Uważamy więc za krzywdzące stosowanie stawki 23%, podczas gdy producenci wielkich koncernów produkujących stanowiące poważny problem ekologiczny oraz zdrowotny jednorazówki, od dawna korzystają z preferencyjnej stawki 8%.

Coraz więcej rodziców na świecie, a także w Polsce rezygnuje z korzystania z jednorazowych pieluszek dla dzieci. Pieluszki te wykonane są z nieoddychających materiałów powodujących odpieluszkowe odparzenia skóry, alergie, infekcje układu moczowego oraz wzrost temperatury jąder u chłopców, co może prowadzić do problemów z płodnością w wieku dorosłym. Zawarte w nich związki chemiczne wchodzące w skład superabsorbentów odpowiedzialnych za chłonność pieluszek, stanowią zagrożenie dla zdrowia dziecka, a dokładny skład pieluszek nie jest podawany do wiadomości opinii publicznej. Producenci zasłaniają się tajemnicą handlową. Związki te oskarżane są przede wszystkim o niesienie ryzyka kancerogennego.

Warto także podkreślić, że szeroko reklamowana wysoka chłonność pieluszek, np. hasłami, że pieluszka wytrzyma bez zmiany do 12h, skłania wielu rodziców do znacznie rzadszej zmiany pieluch niż wskazywałby zdrowy rozsądek oraz względy higieniczne. Nowelizacja rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT, w którym Minister Finansów obniżyłby stawkę VAT na pieluszki wielorazowe do 8% wpłynełaby na obniżenie cen tych pieluch i zachęciła część rodziców do zastosowania ich zamiast pieluch jednorazowych. Szczególne znaczenie mogłoby to mieć dla rodziców o niskich dochodach, których sytuacja ekonomiczna skłania do oszczędnego stosowania pieluch jednorazowych, co negatywnie wpływa na zdrowie ich dzieci.

W naszym kraju rodzice stosujący pieluszki wielorazowe są dyskryminowani w stosunku do tych, którzy używają jednorazówek. Dziecko w pierwszych miesiącach swojego życia zużywa około 300-360 pieluszek jednorazowych miesięcznie(!). Podczas 2-3 lat używania pieluch jednorazowych zużyje ich ok. 5000-6000. Jest to ogromna ilość śmieci niepodlegająca recyklingowi, stanowiąca poważny problem dla środowiska (rozkład takiej pieluszki oblicza się na ok. 400-500 lat!).  Jest to ogromna ilość śmieci niepodlegająca recyklingowi, stanowiąca poważny problem dla środowiska. Rodzice używający pieluch wielorazowych choć nie produkują takich ilości śmieci, są obciążeni dokładnie taką samą opłatą za ich wywóz jak wszyscy inni.

Rynek pieluszek wielorazowych się rozwija, rodzice coraz częściej po nie sięgają i w większości krajów Europejskich jak i w USA istnieją rządowe programy zachęcające rodziców do korzystania z tego rozwiązania. Samorządy lokalne proponują dofinansowanie zakupu pieluszek wielorazowych, oferują bony na ich zakup lub różne formy zwrotu części poniesionych kosztów. Dzisiejsze pieluszki wielorazowe w swojej formie są łatwiejsze w obsłudze, estetyczne i nie wymagające takich zabiegów pielęgnacyjnych jak pieluszki, których używało się jeszcze 25-30 lat temu, (moczenie, gotowanie czy prasowanie), a dodatkowo wykonane są z oddychających materiałów i minimalizują ryzyko powstawania odparzeń, dlatego rodzice coraz chętniej zwracają się ku temu rozwiązaniu.

23% VAT zniechęca wielu rodziców, którzy chcieliby z tego rozwiązania skorzystać, ponieważ inaczej niż w przypadku jednorazówek, muszą zaopatrzyć się w kompletny zestaw pieluszek wielorazowych już na początku, jeszcze przed narodzinami dziecka. Taki zestaw starczy na pełen okres pieluchowania, jednak na początku stanowi wysoki wydatek, na który wielu osób po prostu nie stać. Ogólny koszt jest znacznie niższy, jednak jeśli spojrzymy na to w taki sposób, że pieluszki jednorazowe kupujemy niejako "na raty" przez cały okres pieluchowania dziecka, wtedy widzimy, że łatwiej jest robić zakupy w ten sposób.

Z drugiej strony obniżenie podatku VAT pozwoliłoby polskim producentom pieluszek wielorazowych na szybszy rozwój, a co za tym idzie stworzenie nowych miejsc pracy i stworzenie wysokiej jakości produktu eksportowego, podobnie jak w przypadku producentów pieluszek w Stanach Zjednoczonych czy Europie Zachodniej. Na dzień dzisiejszy polscy producenci pieluszek wielorazowych borykają się z problemem braku dostępności odpowiednich tkanin na pieluszki w naszym kraju, które muszą być sprowadzane z zagranicy. To powoduje, że są dodatkowo stratni za każdym razem kiedy tkaniny sprowadzane są z krajów o niższej stawce VAT niż w Polsce, natomiast sprowadzanie z USA oraz Kanady, krajów o największej dostępności najlepszej jakości tkanin staje się zupełnie nieopłacalne.

Biorąc pod uwagę to, że rodzice korzystający z pieluch wielorazowych nie stanowią aż tak dużej grupy, aby obniżenie stawki VAT miało spowodować znaczące obniżenie wpływów z tego tytułu do budżetu państwa oraz to, że na pieluszki jednorazowe produkowane w przytłaczającej większości przez wielkie zagraniczne koncerny stawka VAT wynosi 8% uważamy, że byłoby wielką niesprawiedliwością utrzymanie obecnego stanu faktycznego.

Liczymy na to, że prorodzinne nastawienie obecnego Rządu sprawi, że nasza petycja zostanie pozytywnie rozpatrzona i przyniesie realną zmianę przede wszystkim w postaci obniżenia podatku VAT. Będziemy czekać na Państwa odpowiedź.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

2.993 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 5.000 podpisów.