Petycja w sprawie odwołania Joanny Kluzik-Rostkowskiej z funkcji Ministra Edukacji Narodowej

Adresat/Adresaci petycji: Prezes Rady Ministrów Donald Tusk

1.383 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.

25 marca 2014 r. rozpoczęto kampanię nadawania Certyfikatów „Szkoła Przyjazna Rodzinie”. Pomysłodawcą certyfikatów jest starosta wołomiński Piotr Uściński, certyfikaty nieodpłatnie nadaje Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny. Do programu przystąpiło tego dnia 20 placówek oświatowych z terenu Powiatu Wołomińskiego. W kolejnych dniach zgłosiło się już kilkadziesiąt szkół z całej Polski zainteresowanych otrzymaniem certyfikatu, kolejne zgłoszenia cały czas napływają.

Szkoła przyjmując certyfikat zobowiązuje się do nie propagowania oraz podejmowania działań uniemożliwiających propagowanie przez osoby trzecie treści szkodliwych dla dzieci, w szczególności promujących przedwczesną inicjację seksualną, kwestionujących biologiczną oraz kulturową stabilność ról płciowych kobiet i mężczyzn oraz głoszących odrębność płci społecznej czy kulturowej od płci biologicznej, kwestionujących znaczenie rodziny i autorytetów w rozwoju emocjonalnym, intelektualnym i duchowym dzieci.

Szkoła z certyfikatem będzie także dążyć do realizowania działań formacyjnych skierowane do uczniów, ich rodziców oraz grona pedagogicznego polegających na organizowaniu warsztatów, szkoleń i prowadzeniu programów podkreślających pozytywną rolę rodziny rozwoju osobowym człowieka.

Pani Minister Edukacji Narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska jeszcze tego samego dnia, czyli 25 marca, zapowiedziała kontrole w Szkołach Przyjaznych Rodzinie. Tego samego dnia zaczęła także atak w mediach skierowany przeciwko samorządom oraz szkołom biorącym udział w akcji certyfikatów, mający prawdopodobnie na celu zastraszenie kontrolami szkół, które otrzymały certyfikat lub chciałyby się zgłosić. Następnego dnia, czyli 26 marca, za pośrednictwem kuratora wystosowano listy email do szkół i samorządów zadające szereg pytań wychodzących poza ustawowe kompetencje kuratora. Działania Joanny Kluzik-Rostkowskiej były bezprawne, co potwierdza opinia Instytutu Na Rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris:

4 kwietnia 2014 r. w trakcie obrad Sejmu RP odpowiadając na pytania Posłów Jadwigi Wiśniewskiej i Jarosława Zielińskiego Pani Minister Edukacji Narodowej Joanna Kluzik-Rostkowska wykazała się nieznajomością Ustawy o Systemie Oświaty, a w szczególności preambuły do tejże ustawy, która gwarantuje respektowanie w programach wychowawczych chrześcijańskiego systemu wartości a także określa, że szkoła ma przygotowywać ucznia do wypełniania obowiązków rodzinnych i obywatelskich.

Ta petycja została wykreowana przez obywatela lub organizację, która nie jest cześcią CitizenGO. CitizenGO nie jest odpowiedzialna za treść petycji.
+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Prezes Rady Ministrów Donald Tusk

Szanowny Panie Premierze Donaldzie Tusku,

Zwracamy się z prośbą o odwołanie Pani Joanny Kluzik-Rostkowskiej ze stanowiska Ministra Edukacji Narodowej.

Prośbę naszą uzasadniamy po pierwsze bezprawnymi działaniami podjętymi w dniach 25 i 26 marca 2014 r. przez Panią Minister za pośrednictwem Mazowieckiego Kuratora Oświaty wobec szkół, które otrzymały od Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny certyfikaty „Szkoła Przyjazna Rodzinie” a także wobec samorządów będących organami prowadzącymi dla tych szkół.

Po drugie podczas debaty w Sejmie RP w dniu 4 kwietnia 2014 r. odpowiadając na pytania posłów dotyczące działań MEN w sprawie certyfikatów Pani Minister wykazała się nieznajomością Ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty. W szczególności Pani Minister nie zna treści preambuły do tejże ustawy, która gwarantuje respektowanie w programach wychowawczych chrześcijańskiego systemu wartości, a także określa, że szkoła ma przygotowywać ucznia do wypełniania obowiązków rodzinnych i obywatelskich.

Po trzecie wystąpienia i wypowiedzi medialne Pani Minister w tej sprawie mają na celu nieuzasadnione zdyskredytowanie certyfikatu „Szkoła Przyjazna Rodzinie”. Działania te są zupełnie niezrozumiałe i szkodliwe, gdyż certyfikaty te są zgodne z prawem, co więcej stoją na straży ustawy o systemie oświaty oraz art. 18 Konstytucji RP, który brzmi: ”Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej.

Powyższe dowodzi, że Pani Joanna Kluzik-Rostkowska nie posiada niezbędnych kompetencji do sprawowania zaszczytnego urzędu Ministra Edukacji Narodowej, wobec czego wniosek o odwołanie jej ze stanowiska jest w pełni zasadny.

Przyłączam się do głosu inicjatora petycji Pana starosty Piotra Uścińskiego, pomysłodawcy certyfikatów „Szkoła Przyjazna Rodzinie”.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

Podpisz tę petycję teraz!

1.383 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 2.000 podpisów.