Petycja do Państwowej Komisji Wyborczej

PKW: O niezwłoczną publikację skanów protokołów Komisji Obwodowych

33.998 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

PKW: O niezwłoczną publikację skanów protokołów Komisji Obwodowych

Jeśli obywatele w jakimś kraju mają jakiekolwiek wątpliwości co do uczciwości wyborów, to znaczy, że  w takim kraju nie ma pełnej demokracji.

W ostatnich wyborach samorządowych było (wg PKW) ponad 5 mln nieważnych głosów. Wyniki podane przez PKW różniły się od exit polls tak, że eksperci nie umieją tego wytłumaczyć. Na Śląsku okręgowa komisja wyborcza wysłała do PKW 2 zbiorcze protokoły z wynikami różniącymi się o 130 tys. głosów. PKW do dziś nie opublikowała całościowych wyników wyborów listopadowych itd. Itd.

Nie chcemy mieć wątpliwości, czy wybrani przedstawiciele – radni, burmistrzowie, prezydent, parlamentarzyści – rzeczywiście są wybrani przez nas w wolnych wyborach. Dlatego domagamy się publikacji w Internecie na stronie www PKW skanów protokołów obwodowych komisji wyborczych niezwłocznie po zakończeniu liczenia głosów w tych komisjach. Tylko w ten sposób można przywrócić kontrolę obywateli nad procesem wyborczym, do którego zaufanie zostało poderwane podczas ostatnich wyborów samorządowych.

Osoby, które chciałyby poznać więcej szczegółów dotyczących Ruchu Kontroli Wyborów, proszę o zaznaczenie okna "Chcę otrzymywać informacje o innych działaniach organizacji Klub Ronina (zaznaczenie nieobowiązkowe)".

Józef Orzeł

Klub Ronina

Ruch Kontroli Wyborów

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Petycja do Państwowej Komisji Wyborczej

Apelujemy do PKW, aby skany lub zdjęcia protokołów głosowania ze wszystkich Komisji Obwodowych PKW umieszczała na swojej stronie www.pkw.gov.pl NIEZWŁOCZNIE po zakończeniu liczenia głosów w Komisjach Obwodowych (poczynając od wyborów prezydenckich 10.05.2015)

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

PKW: O niezwłoczną publikację skanów protokołów Komisji Obwodowych

Podpisz tę petycję teraz!

33.998 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.