Adresat/Adresaci petycji: Prof. Marian Zembala - Minister Zdrowia

Apelujemy o zmianę regulacji dotyczącej dostępu do preparatu "ellaOne"

27.946 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.

Apelujemy o zmianę regulacji dotyczącej dostępu do preparatu "ellaOne"

Platforma Obywatelska zezwoliła na sprzedaż tego preparatu "dzień po" bez recepty, a więc bez żadnych ograniczeń. Działanie preparatu "ellaOne" może powodować skutki wczesnoporonne, przerywające życie dziecka w pierwszych dniach po jego poczęciu. Prawica Rzeczypospolitej protestowała już przeciw wprowadzeniu tego preparatu na polski rynek przez obecne władze, a przede wszystkim przeciw formalnemu zmuszaniu farmaceutów do jego dystrybucji. Decyzja ta stanowi kolejny etap obniżania poziomu ochrony życia w Polsce oraz demontażu i omijania przepisów, które ją w polskim prawie zapewniają. Po raz kolejny odsłania też obłudę obecnej władzy. Platforma Obywatelska szła do rządów głosząc, że „prawo winno ochraniać życie ludzkie, tak jak czyni to obowiązujące dziś w Polsce ustawodawstwo”. Dziś ci sami ludzie twierdzą, że prawo powinno chronić życie co najwyżej tak, jak życzą tego sobie zagraniczne ośrodki wpływu, na które władza PO orientuje swoją politykę.

+ List do:

Podpisz tę petycję teraz!

kod pocztowy
Proszę wybrać opcję:
Przetwarzamy Twoje dane zgodnie z naszą Polityką prywatności i Warunkami korzystania.Podpisując, akceptujesz Warunki korzystania CitizenGO i Politykę prypltności i zgadzasz się na otrzymywanie od czasu do czasu e-maili o naszych kampaniach. Możesz zrezygnować z subskrypcji w dowolnym momencie.

Adresat/Adresaci petycji: Prof. Marian Zembala - Minister Zdrowia

W odpowiedzi na interpelację Marka Jurka - prezesa Prawicy Rzeczypospolitej, posła do Parlamentu Europejskiego, Komisja Europejska wyraźnie potwierdza, iż jeśli chodzi o środki poronne państwa członkowskie są upoważnione do stosowania () własnych restrykcyjnych przepisów, również „w odniesieniu do produktów objętych centralnym pozwoleniem.
Rząd pani premier Ewy Kopacz wprowadzając na początku roku preparat ellaOne do nieograniczonej sprzedaży dla dziewcząt od 15 roku życia powoływał się na stanowisko  odpowiednich organów administracyjnych Unii Europejskiej.

– Pigułkę antykoncepcji awaryjnej ellaOne będzie można sprzedawać w Polsce bez recepty na mocy decyzji administracyjnej KE – powiedział 15 stycznia w Sejmie Igor Radziewicz-Winnicki, wiceszef resortu zdrowia. – To jest decyzja administracyjna, która jest wiążąca i z chwilą dostarczenia jest ważna na terenie wszystkich krajów Unii Europejskiej – zaznaczył.

Jak wynika z interpelacji, którą złożył Marek Jurek, nie było nacisków Komisji Europejskiej w sprawie wprowadzenia w Polsce preparatu dzień po.

Wobec tak jednoznacznego stanowiska Komisji Europejskiej zadającego kłam wcześniejszym deklaracjom rządu Platformy Obywatelskiej raz jeszcze apelujemy do pana ministra zdrowia, profesora Mariana Zembali o zmianę regulacji dotyczącej dostępu do tego szkodliwego preparatu.

[Imię i nazwisko]

Apelujemy o zmianę regulacji dotyczącej dostępu do preparatu "ellaOne"

Podpisz tę petycję teraz!

27.946 osób podpisalo petycję. Pomóż nam osiągnąć cel 50.000 podpisów.