UWOLNIĆ ASIĘ BIBI - przed rozprawą w Sądzie Najwyższym

wygrane
01.000.000

673.687 osób podpisalo petycję.

UWOLNIĆ ASIĘ BIBI! - Będzie nowy proces! PISZEMY DO SĄDU!

22 lipca miała miejsce rozprawa w Sądzie Najwyższym, który uznał, że podczas rozpraw w sądzie I i II instancji doszło do istotnych nieprawidłowości i na tej podstawie zddecydował o oddaleniu wyroku śmierci i przejął sprawę do swego rozpoznania.

Asia Bibi mogłaby teraz opuścić więzienie (ale nie kraj), lecz jej decyzją i decyzją rodziny pozostanie w więzieniu do finalnego wyroku, ponieważ w każdym innym miejscu w Pakistanie mogłaby zostać natychmiast zamordowana.

Nie mamy wątpliwości co do tego, że Asia Bibi żyje, bo świat się nią interesuje. Bliscy Asii Bibi podając datę rozprawy (wiadomość z 16 lipca) napisali: "Prosimy Was całym sercem o Waszą modlitwę! Prosimy całą społeczność Europy o modlitwę i wsparcie, aby Sąd Najwyższy natychmiast uwolnił Asię Bibi."

Kontynuujmy nasze wsparcie, nie ustawajmy w modlitwie. Podpisujmy petycję. Wiemy, że nacisk muzułmańskich fanatyków na to, aby Asia Bibi została zamordowana jest ogromny. Niedawno  Ashiq Masih - mąż Asii Bibi poinformował o tym, że wyznaczono nawet nagrodę w wysokości do $4,915 za zamordowanie Asii.

Warto dodać, że w ostatnich miesiącach stan zdrowia Asii Bibi dramatycznie się pogorszył. Gdy mąż oraz Eisham Masih - najmłodsza ich córka - wrócili do Pakistanu z Europy (gdzie spotkali się z papieżem Franciszkiem oraz uczestniczyli w Kongresie CitizenGO "Wszyscy jesteśmy Nazarejczykami") i odwiedzili Asię, zastali ją w fatalnym stanie zdrowia: ledwo poruszającą się, wymiotującą krwią, z objawami zatrucia. Pojawiło się podejrzenie, że ktoś próbuje otruć Asię Bibi w więzieniu. Szybki termin rozprawy w Sądzie Najwyższym daje nam nową nadzieję na uwolnienie Asii Bibi.

Liczba podpisów pod petycją to łączna liczba podpisów zebranych pod petycjami, jakie w tej sprawie wysyłaliśmy na CitizenGO w ostatnich kilkunastu miesiącach. Ratujmy wspólnie Asię Bibi! Nasze podpisy mają sens. Pozwalają - choć trochę - równoważyć nacisk tych, którzy chcą Asię Bibi zamordować.

Po podpisaniu petycji, zapraszamy na www.asiabibi.org, gdzie możemy obejrzeć trailer filmu "Uwolnić Asię Bibi" w reż. Macieja Grabysy i Michała Króla (produkcja: CitizenGO, Dom Wydawniczy Rafael, HazteOir.org, SWM "Młodzi Światu") oraz zamówić DVD z filmem i rozesłać je dalej.

W liście do Sądu Najwyższego przypominamy także o ostatniej petycji autorstwa Andrzeja Sobczyka, w której domagaliśmy się uznania fragmentów filmu za dowód w sprawie. Jak pisał A. Sobczyk, "Na filmie dwójka głównych oskarżycieli: właściciel pola, na którym doszło do zdarzenia - Mohammed Idris i imam Qari Mohammed Salim przyznają się, że nie słyszeli słów bluźnierstwa wypowiedzianych przez Asię Bibi, znają je jedynie z relacji Asmy i Mafii - które były świadkami zdarzenia. Jednak to oni są głównymi świadkami przed pakistańskim wymiarem sprawiedliwości."

+ List do:

Ta petycja jest...

Wygrana!

Freedom for Asia Bibi / Thank you for your decision from July 22! / Religious Freedom

Do Sądu Najwyższego w Pakistanie:

Domagamy się natychmiastowego uwolnienia Asii Bibi.

Zwracamy się również z apelem o uznanie fragmentu filmu dokumentalnego „Uwolnić Asię Bibi” jako materiału dowodowego w sprawie Asii.

W filmie zarejestrowane zostały wypowiedzi dwóch głównych oskarżycieli: właściciela pola, na którym doszło do zdarzenia, Mohammeda Idrisa oraz miejscowego imama Qari Mohammeda Salima. Obaj twierdzą, że nie słyszeli na własne uszy słów, o których wypowiedzenie oskarżona jest Asia Bibi.

Są to na tyle przekonujące argumenty, by prosić raz jeszcze o dogłębne zbadanie sprawy. Jesteśmy przekonani o niewinności Asii Bibi. Głęboko wierzymy, że niesprawiedliwy wyrok w świetle oczywistych faktów nie zostanie utrzymany, a Asia Bibi wkrótce znajdzie się na wolności.

-----

Supreme Court of Pakistan

We, the undersigned, call on the Supreme Court of Pakistan to release Asia Bibi.

We call on the Supreme Court of Pakistan to recognize fragments of the documentary movie “Freedom for Asia Bibi” as evidence in the case of Asia Bibi.

The film includes statements delivered by two main accusers: Mohammed Idris (the owner of the field where Asia allegedly committed blasphemy) and Mohammed Salim (the local imam). They both admit they did not hear Asia Bibi say the words of blasphemy she is accused of.

These most compelling arguments make it necessary to re-examine the case. We are utterly certain of Asia Bibi’s innocence. We deeply believe that in the light of clear evidence the unjust sentence will be revoked and Asia Bibi released.

Z poważaniem,
[Imię i nazwisko]

UWOLNIĆ ASIĘ BIBI! - Będzie nowy proces! PISZEMY DO SĄDU!

Podpisz tę petycję teraz!

01.000.000

673.687 osób podpisalo petycję.