Adresát petície: Občanom Slovenskej republiky

Výzva na spravodlivé riešenie situácie bývalých politických väzňov na Slovensku

682 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 1.000 podpisov.

Výzva na spravodlivé riešenie situácie bývalých politických väzňov na Slovensku

Vyzývame všetkých, ktorým záleží na riešení situácie bývalých politických väzňov, aby podpísali výzvu na riešenie nespravodlivého postavenia obetí voči ich utláčateľom.

Žiadame predstaviteľov zákonodarnej a výkonnej moci, aby zmenili bezprávny stav, tak ako sa to podarilo uskutočniť v Českej republike, v Nemecku, Maďarsku, či v Poľsku.

Je nespravodlivé, ak tí, ktorí v minulosti konali v duchu násilia a pomýlenej ideológie boli odmeňovaní a obete teroru ostávali naďalej obeťami.

This petition has been created by a citizen or association not affiliated with CitizenGO. CitizenGO is not responsible for its contents.

Podpísať petíciu teraz!

Prosím, vyberte si z nasledujúcich možností:
Určite? Táto petícia, ale aj mnohé ďalšie, potrebujú vašu podporu, aby boli úspešné. Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
CitizenGO bude chrániť vaše súkromie a bude vás priebežne informovať o tejto kampani a podobných iniciatívach. Svojím podpisom zároveň vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania a Pravidlami ochrany osobných údajov CitizenGO a súhlasíte s občasným zasielaním e-mailov o našich kampaniach. Kedykoľvek sa môžete odhlásiť.

Adresát petície: Občanom Slovenskej republiky

Dňa 25. novembra sme si pripomenuli prepustenie posledných politických väzňov komunistického režimu na Slovensku. Tým, ktorí ich týrali, dokázali odpustiť. To hovorí o ich sile a veľkosti.

Na druhej strane, spoločnosť stále citlivo vníma nedoriešenú otázku odškodnenia bývalých politických väzňov. Chýba pomenovanie páchateľov zločinov, príslušníkov bezpečnostných zložiek komunistického režimu. Ak máme mať budúcnosť, nesmieme zabudnúť na minulosť. Vraždenie očakávaných detí, ktoré sa ale nikdy nenarodili väzneným matkám (desiatkam žien), oslepovanie reflektormi (Imrich Mráz), pridávanie arzénu do stravy za účelom zabíjania politických väzňov (zdokumentovaný prípad Vasiľa Hopku), zastrašovanie a vydieranie ("Vaša dcérka, keď pôjde zo školy domov, ju môže auto kedykoľvek zraziť!") – to je len niekoľko príkladov brutality minulého režimu. Tí, ktorí v minulosti konali v duchu násilia a pomýlenej ideológie sú odmeňovaní a obete teroru ostávajú naďalej obeťami.

Väčšina okolitých postkomunistických krajín dokázala doriešiť tieto nespravodlivosti zákonodarnou cestou. Výsluhové dôchodky príslušníkom tajnej polície škrtalo Nemecko aj Maďarsko. V Českej republike sú dôchodky príslušníkov tajnej polície výrazne nižšie ako na Slovensku od roku 1995 nakoľko príslušníkom, ktorí bojovali na úseku boja s vnútorným nepriateľom, nezarátava toto obdobie do ich dôchodku. Poliaci znížili príslušníkom tajnej polície a vysokým komunistickým funkcionárom dôchodky o polovicu. Z ušetrených peňazí odškodnili obete. Bývalí príslušníci tajnej polície sa obracali aj na Európsky súd pre ľudské práva, ten skonštatoval v júni 2014, že toto riešenie je právne v poriadku. Očakávame, že sa táto situácia vyrieši aj na Slovensku, a to skôr ako zomrú poslední politickí väzni.

Pred pár dňami sme sa rozlúčili s 97 ročným bývalým politickým väzňom, skautom Imrichom Mrázom. Počas poslednej rozlúčky sme si plnšie uvedomili spoluzodpovednosť za dianie v našej krajine. Životný príbeh I. Mráza je apelom postaviť sa na stranu spravodlivosti a rešpektu voči ľuďom, ktorí nám prinavrátili slobodu.

Podpisujeme túto výzvu v mene: „Po roku 1948 popravených najmenej 247 politických väzňov. V táboroch a väzniciach umučených 4 tisíc ľudí. Pri zatýkaní a ozbrojených zrážkach zabitých asi 60 osôb (Zdroj: Ján Langoš, Pamäť národa 2003).

„71 168 osôb odsúdených za politické delikty;  8 240 osôb v Táboroch nútenej práce (1949-54) ; 5 135 vojakov PTP;  4 739 osôb (1 838 domácností) v rámci tzv. Akcie B – presídlených z väčších miest na vidiek; 112 gréckokatolíckych kňazov s manželkami a 486 deťmi, ktorí boli deportovaných do českých krajov;  2 548 internovaných rehoľníkov a 1 644 internovaných rehoľníc.“ (Zdroj: Zločiny komunizmu na Slovensku).

Podpisujeme túto výzvu vo vlastnom mene a v mene obetí perzekúcií totalitného režimu. V mene pravdy a spravodlivosti.

Ďakujeme všetkým, ktorým záleží na riešení situácie bývalých politických väzňov za podpis pod túto výzvy. Aj vo Vašom mene budeme žiadať poslancov a ministrov, aby riešili nespravodlivého postavenia obetí bývalého režimu voči ich utláčateľom.

[Vaše meno/Vaše jméno]

Podpísať petíciu teraz!

682 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 1.000 podpisov.