Predsedovi vlády SR, Igorovi Matovičovi

victory

3.791 people have signed.

Otvorme brány kostolov pre verejné bohoslužby

Pandémia koronavírusu si vyžiadala vládne nariadenie dočasne pozastaviť slávenie náboženských obradov za účasti veriacich.

Dôvody pre toto drakonické opatrenie boli zjavné: kostoly sa na nedele a sviatky zaplnia, a vírus by sa prenášal veľmi ľahko. Vo veľkých počtoch sa verejných slávení zúčastňujú aj seniori, ktorí sú pre ochorenie COVID-19 obzvlášť rizikovou skupinou, a keby sa nakazili, mohlo by to byť pre nich fatálne. To určite nikto nechce.

Cirkevní predstavitelia a mnohí veriaci prijali toto nariadenie s veľkou bolesťou, no v záujme ochrany života sa ho rozhodli rešpektovať a sme presvedčení, že aj to pomohlo k lepšiemu zvládnutiu koronavírusu na Slovensku.

Avšak epidemiologická situácia sa zlepšila natoľko, že existujú pádne dôvody na to, aby sa za nevyhnutných preventívnych opatrení, znovu obnovilo slávenie svätých omší za účasti veriacich.

V Poľsku sa v obmedzenom režime stále slávia verejné sväté omše.

Rakúsko plánuje od 15. mája urobiť podobne. Pričom epidemiologická situácia v Rakúsku bola a zatiaľ stále je horšia ako na Slovensku (k dnešnému dňu 15 471 potvrdených prípadov, 13 092 vyliečených, 1 828 aktívnych, 551 úmrtí, za posledný týždeň 50-80 nových prípadov denne).

No napriek tomu, že situácia na Slovensku je oveľa lepšia, stále nepadlo definitívne rozhodnutie kedy a za akých podmienok sa u nás obnoví verejné slávenie bohoslužieb.

Budúci týždeň by malo dôjsť k 2. fáze uvoľňovania protipandemických opatrení. Otvára sa čoraz viac obchodov, pričom nejde o základné produkty (potraviny, drogéria, lieky).

Premiér Matovič avizoval rýchlejšie uvoľňovanie opatrení pri obchodných prevádzkach. Pri náboženských obradoch však stále platí celoplošný úplný zákaz.

Cirkevní predstavitelia sú ochotní spolupracovať s vládou i s hygienikmi. Verejné slávenie liturgie v obmedzenom režime (odstup, pravidelná dezinfekcia, dočasné obmedzenia pre vo vyššom veku) je vždy lepšie ako žiadne. Vnímajú to tak kňazi i mnohí veriaci.

Tešíme sa, že situácia umožňuje uvoľňovanie ekonomiky. Ale ako hovorí známy biblický citát: “Nielen z chleba žije človek.”(Mt 4,4)

Mnohí ľudia sú duchovne i psychicky vyčerpaní po týždňoch obmedzení a zásadnej zmene ich životného štýlu. Práve znovuobnovenie verejných bohoslužieb môže mať pre mnohých ľudí pozitívny vplyv na psychiku a ako hovorí prof. Krčméry aj “silný protiepidemiologický účinok.”

Aj preto je potrebné čím skôr obnoviť slávenie svätých omší za účasti veriacich pri rešpektovaní všetkých hygienických nariadení.

Aby táto nedeľa bola posledná, kedy sa nemôžeme verejne a spoločne zúčastňovať bohoslužieb.

Vyzvite, prosím, Igora Matoviča, aby čím skôr otvorili aj kostoly, a aby opatrenia, ktoré budú musieť verejné slávenia sprevádzať, boli primerané zlepšujúcej sa epidemiologickej situácii.

Zároveň Vás všetkých, prosíme, o modlitby, aby sa pandémia, čím skôr skončila a mohli sme sa naplno vrátiť k životu a k plnej účasti na náboženských sláveniach.

Viac informácií nájdete tu:

Hovorca KBS k plánovanému uvoľňovaniu opatrení

Epidemiologička Krištúfková: Bohoslužby nebudú povolené pre osoby nad 60 rokov

TV LUX: Ako zvládneme pandémiu? Hosť: Prof. Krčméry

Epidemiologička Krištúfková z Matovičovho tímu: Bohoslužby povolíme od 6. mája, ale len pre ľudí do 60 rokov

Máme návrh, ako by mohol návrat k bohoslužbám vyzerať, tvrdí hovorca biskupov

Štatistika koronavírusu na Slovensku

Ab 15. Mai sollen Schulen, Gastro und Kirchen schrittweise öffnen

Coronavirus in Osterreich

Táto petícia je...

Víťazstvo!

Vážený pán premiér, Igor Matovič,

verejné bohoslužby sa neslávia od 10. marca.

Vzhľadom k tomu, že denný nárast nakazených na koronavírus sa drží na nízkych číslach, Vás prosím, aby bolo čím skôr obnovené slávenie verejných bohoslužieb za účasti veriacich pri splnení nevyhnutných hygienických opatrení.

Epidemiologická situácia sa zlepšila natoľko, že existujú pádne dôvody na to, aby sa za nevyhnutných preventívnych opatrení, znovu obnovilo slávenie svätých omší za účasti veriacich.

Každý deň sa nakazí do 10 ľudí, masívne sa testuje (cca. 5000 testov denne), počet vyliečených pribúda v desiatkach denne...

V Poľsku sa v obmedzenom režime stále slávia verejné sväté omše.

Avizovali ste rýchlejšie uvoľňovanie opatrení pri obchodných prevádzkach. Pri náboženských obradoch však stále platí celoplošný úplný zákaz.

Teším sa, že situácia umožňuje uvoľňovanie ekonomiky. Ale ako hovorí známy biblický citát: “Nielen z chleba žije človek.”(Mt 4,4)

Aj preto je potrebné čím skôr obnoviť slávenie svätých omší za účasti veriacich pri rešpektovaní všetkých hygienických nariadení.

Vopred ďakujem za skoré vyhovenie tejto požiadavky!

S pozdravom,

[Vaše meno/Vaše jméno]

Podpísať petíciu teraz!

3.791 people have signed.